Какво не знаем за плочките за баня

Банята е най-важното помещение във всеки дом.  Това е така, защото тя трябва да е оборудвана с мебели и да е облицована с материали, които издържат на постоянната влага и не променят след време външния си вид вследствие от нея. На първо място, преди да стигнем до избирането на обзавеждане за баня, трябва много внимателно да изберем плочките.

Както се случва при всички останали стоки, така и тук по магазините се предлагат и качествени, и не чак толова. Но не се притеснявайте, всички плочки за банята могат да бъдат преценени по няколко признака до колко са подходящи за целта, за която искаме да ги ползваме.

Не всяка плочка може да бъде поставяна на пода. Всъщност плочките от фаянс са подходящи за лепене единствено и само на стената. Това е така, защото здравината им не е много голяма и не биха издържали на натоварването, ако са на под. Теракотените плочки са универсални. Тях можете да лепите и на пода, и на стената. Но те не са подходящи само за банята, могат да се ползват и в други стаи, като в кухнята например. Третият вид, който масово се предлага на пазара, е гранитогресът. Той е наистина много здрав. Именно заради това се използва и като външна настилка, защото изобщо не се влияе от лоши атмосферни условия. Разбира се, тази здравина е обвързана и с по-висока цена.

Можем да познаем здравите плочки за баня, съдейки по дебелината им. Ако са с по-голяма площ, тогава задължително тя трябва да бъде правопропорционална на дебелината. В случай, че не са достатъчно дебели, те ще се счупят много лесно още докато се пекат или при самото лепене. За да сме убедени в здравината на плочките, можем също да сравним два еднакви модела, ако някой от тях има драскотини или е нащърбен, значи тази плочка не е и особено качествена.

Comments are closed.