Какво знаем за билките

Лечебната сила на билките е позната още от най-древни времена.  Всъщност тези растения са били добре познати по нашите земи още преди хиляди години. Настоящата статия ще ви убеди, че всеки може да отгледа в домашни условия някои от билките и подправките, които използваме ежедневно в кухнята. Сигурни сме, че много от нашите читатели ще останат приятно изненадани от факта, че тези растения виреят прекрасно у дома в саксия.
Разбира се, трябва да знаете, че всяка една саксия трябва да има няколко дупки на дъното. Тяхната роля е да спомагат за изтичането на водата, което пък действа благоприятно на пръстта, защото тя остава влажно точно колкото е необходимо.
Няма нищо по-приятно за всяко едно ястие от подправките, а би било още по-добре, ако те са пресни и силно ароматни. Скъпи приятели, защо да не отгледате в домашни условия растения като розмарин, босилек, риган, чубрица или дори мащерка.
Не, няма нищо необикновено или странно. Изброените растения виреят в саксия и ви дават възможност да имате винаги свежи подправки, с които ястията ви да бъдат още по-вкусни и да се харесат още повече на цялото семейство и на вашите гости.
Най-лесен за отглеждане е босилекът. Той има нужда от слънчеви лъчи и редовно поливане. Звучи наистина много лесно и наистина е така. Растението риган също е лесно за отглеждане. Нужно е да засадите семената и да не прекалявате в поливането. Светлината също е доста важна. Чубрицата пък се нуждае от варовикова почва. Може би не знаете, но това е многогодишно растение, което трябва да се полива само когато почвата е суха. Мащерката също има нужда от почва с варовик и не прибавяйте почвена смес. Саксията в това растение сложете на слънчево място и почакайте, защото му е нужно повече време, за да поникне. Розмаринът пък трябва да бъде на топло през зимата а през лятото обича слънчевите лъчи и редовното поливане.

Comments are closed.